top of page

DŰLŐK

Kamra-völgy, Egerszólát

Egerszólát egyik legkarakteresebb dűlője. Kelet-délkeleti fekvésű, katlanszerű terület, riolittufán kialakult mély termőrétegű barna erdőtalajjal. A kitettség miatt egészen egyedi karakterű borokat készítünk erről a dűlőről. A reggeli nap által felmelegített talaj különleges érési feltételeket eredményez, az optimális érést biztosító hő összeg mellett is szépen megmaradnak a savak, amely a teljes érettségű szőlőnek a gazdag tartalom mellett cizellált eleganciát is kölcsönöz. 
Ez a dűlő a borvidék egyik legjobb fehérboros termőterülete. 
Az innen fogant borok talán kevésbé illatosak, mint a Kántor-tagról származók, viszont hosszúságuk és ásványosságuk lélegzetelállító.  

Kántor-tag, Egerszólát

Egerszóláttól délnyugatra található szőlőtábla a hegygerinc tetején van, fekvése enyhe déli, délkeleti. Általánosan riolit tufán elterülő barna erdőtalaj jellemzi ezt az egyedi termőhelyet. Mély a termőréteg, s igen jó vízmegtartó képességű. 
Minden évben szépen beérik a szőlő, s ez nagy biztonságot ad a presztízs és a prémium borok készítéséhez. 
A meszes részen olaszrizlinget, pinot noir-t és kékfrankost termesztünk. A mészhiányos részre cabernet franc, cabernet sauvignon került.

Pajados, Ostoros

Pincészetünk csúcs bikavéréhez szánt alapanyaga származik innen. Az Ostoros határában található termőterület alapvetően két részből áll. A gerincen található terület dél-keleti kitettségű, s elsősorban a kékfrankosnak, a portugiesernek (kékoportó), a kadarkának, a menoire-nak és a syrah-nak kínál remek feltételeket. 
A másik rész délnyugati kitettségű, meleg karakterű rész, ahol a merlot és cabernet franc talált otthonra. 
Itt nagyon vékony a termőréteg – 0-40 cm -, s szinte mindenhol fehérlik a felszínre törő riolittufától. Nem véletlen, hogy az innen származó borok nagyon ásványosak. A talaj gyorsan melegszik, ezzel remek feltételeket kínálva a kékszőlők termesztéséhez. 

Sík-hegy, Eger

Az Eged-hegytől délre található Sík-hegy egyik különleges fekvésű része, amely a borvidék egyik legegyedibb és legkarakteresebb termőhelye. Fekvése, déli kitettsége és egyedi mikroklímája nagy vörösborok készítésére predesztinálja. 
Riolittufán képződött vöröses barnás színű barna erdőtalaj adja az alapot. A nem túl mély termőtalaj egyediségét az egykori magma-kitörésből származó színes kavicsok adják, amelyek fehér, rózsaszín és sötétszürke színekben pompáznak. 
Eger egyik legmelegebb termőhelye. A remek kitettség mellett ebben nagy szerepe van az Eged-hegyről visszaverődő fénynek, amely kiváló feltételeket teremt egyedi karakterű és nagyon magas minőségű alapanyag termesztéséhez. 
A termőhely karaktere leginkább a borok fűszerességében mutatkozik meg, fajtától függetlenül. 

Please reload

bottom of page